Toename diefstal jonge auto's


De diefstal van auto’s tot drie jaar oud is in het eerste halfjaar van 2019 toegenomen met 12 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in 2018. Diefstal van twee jaar oude auto’s steeg zelfs met ruim 38 procent.

Bovenstaande blijkt uit recente cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Het totale aantal gestolen voertuigen is wel licht gedaald, van 3642 tot 3606, ofwel bijna 1 procent.



Populair

Hoewel een forse daling zichtbaar is in de diefstal van de Volkswagen Golf en Polo blijven dit toch de meest gestolen auto’s. De toename in diefstal van jonge auto’s komt met name op het conto van de Audi A1 en de Fiat 500. Manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit Hendrik Steller legt uit: “Het zijn populaire auto’s in de compacte klasse. Wat wij terugkrijgen uit onze contacten bij de opsporing is dat een model dat populair is bij autokopers, enige tijd later ook vaker gestolen wordt. Die auto’s worden vaak op bestelling gestolen. Het is in toenemende mate een activiteit van de georganiseerde criminaliteit, die daarbij zeer professioneel te werk gaat.”

Een andere ontwikkeling die de diefstal van auto’s in de kaart speelt, is die van keyless entry. De bijbehorende sleutel zendt constant een signaal uit, dat ook door het dievengilde kan worden opgevangen. Hendrik Steller: “Het is deels te voorkomen door de sleutel in een metalen doos te bewaren, liefst ook in het midden van het huis, zodat het signaal moeilijker kan worden opgevangen. Autofabrikanten zijn ook wel bezig met de ontwikkeling van een sleutel die bijvoorbeeld na enkele minuten ophoudt met het uitzenden van het signaal wanneer hij stilligt.”



Wanneer een auto wordt teruggevonden, is dat vaak binnen 24 uur. Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is licht gestegen van 34,4 naar 36,6 procent. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16 procent en bij de Fiat 500 maar 15 procent. Hendrik Steller: “Het terugvindpercentage is in de eerste 24 uur echt het grootst. De goedkopere modellen zijn vaak ook auto’s met doorgaans wat minder connectiviteit, waardoor ze ook minder goed op te sporen zijn.”

Auto’s die in Nederland gestolen worden, verdwijnen vaak naar het buitenland, of worden voor de onderdelen uit elkaar gehaald.



BRON: www.aftersalesmagazine.nl



OPLOSSINGEN

De oplossingen voor deze problemen zijn simpel. Zo kan je een alarmsysteem door ons (eventueel ook op locatie) laten monteren zodat je beter beveiligd bent tegen diefstal door de extra autorisatie. De extra autorisatie is een startonderbreker welke gekoppeld wordt met het SCM alarmsysteem. Indien na het openen van de auto de eigenaar niet binnen 15 seconden autoriseert wordt de startonderbreker niet vrijgegeven en gaat het alarmsysteem af. Hierdoor is het voor dieven niet mogelijk om bijvoorbeeld een sleutel te kopiëren, want zonder de extra autorisatie kan een dief niks met de auto. 

Voor het probleem met "keyless entry" hebben wij diverse etuis leverbaar die ervoor zorgen dat het signaal geblokkeerd wordt. Hierdoor kan niks van buitenaf worden opgevangen en wordt diefstal tegengegaan.

Informeer voor beide oplossingen bij onze binnendienst of vraag eenvoudig een offerte aan!


Terug naar het overzicht